Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-09-28 Skriv ut Tipsa en vän
Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong.   Akbar Asgari äger och driver Akbars chark och grill i vad som idag är den sista gamla byggnaden vid Kvillebäcken. Tillsammans med marknadschef Shamsi Naeimai ska de även driva nya saluhallen. Rekryteringen av hyresgäster till butikerna är i full gång.

Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong. Foto: Markus Andersson

Bygget av Hisingens första saluhall igång

I veckan togs första spadtaget för bygget av den nya saluhallen vid Vågmästareplatsen. Mat från hela världen under ett tak är visionen.

Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong.
– Äntligen får Hisingen sin första saluhall, det var på tiden, sa hon.
Byggandet av Hisingens första saluhall firades med mingel, tal och en gjutningsceremoni i onsdags. Alla som är inblandade i bygget av den nya saluhallen på Vågmästareplatsen var där. Plus media. Dessutom förevigades Anneli Hulthéns fot i betong, ett symboliskt tramp, inte i klaveret, men väl i historien.
– Detta blir också en mötesplats, inte bara för Hisingsborna, utan kommer säkert att locka hit människor från andra delar av staden också. Jag hoppas doften av nybryggt kaffe når ändå över älven så jag vet när jag ska komma, sa hon och tog av sig skor och strumpor, trampade i betongramen och signerade a la Hall of fame.
Hela den nya stadsdelen Kvillebäcken marknadsförs som grön och hållbar stadsdel, ut flera perspektiv. Både när det gäller miljö, men också ekonomiskt och det som kanske ådragits sig mycket internationellt intresse, även socialt hållbart.
– Kvillebäcken har rönt stort medialt intresse, inte för byggandet i sig, utan framför allt för hållbarhetstanken. Vi är mycket stolta över att vi kommer att vara med vid världskonferensen i San Fransisco nästa år, sa Mats Andersson, vd på Älvstranden utveckling.
Ceremoni avrundades med fika i Kvartersodlats trädgård i Kvillebäcken.

Bygget är i full gång


Rivning och markarbeten har pågått ett tag och i onsdags gjordes den första betonggjutningen av nya saluhallen vid Vågmästareplatsen.
Med mingel och fika i Kvartersodlats trädgård, tal, musik och så Anneli Hulthéns fotavtryck i betong, drogs arbetet igång.
I korsningen Hjalmar Brantingsgatan och Gustav Dahlénsgatan ska den nya saluhallen ligga och den planeras stå klar sommaren 2013, samtidigt som de första boende flyttar in i nya Kvillebäcken.
– Nu sätter vi äntligen igång bygget och det ska vi fira med att bjuda in alla som varit involverade i projektet, sa Johan Ekman, kommunikationschef på Älvstranden utveckling som leder projektet, inför avstampet.

Letar hyresgäster
Några som i allra högsta grad är involverade är Akbars chark. Ägaren från chark- och grillrestaurangen på andra sidan gatan, Akbar Asgari, ska driva saluhallen och arbetet med att hitta hyresgäster är i full gång. Hallen byggs i två våningar med tolv butiker plus kafé och restaurang.
Shamsi Naeimai är marknadschef på Akbars.
– Vi har fått in många intresseanmälningar, de flesta etablerade företagare och vi har valt ut några. Vi vill ha kunskap och god ekonomi bland hyresgästerna men det viktigaste är bra kundkontakt och personlighet. Det är viktigt att skapa relation med kunderna så att de vill återkomma. Blir det några oseriösa drar det ju ner hela saluhallens rykte, säger hon.

Upplevelsen viktig
Visionen om en upplevelse, inte bara en inköpsplats, är hon tydlig med.
– Man ska känna sig nöjd och glad när man går härifrån. Om personalen stressar sprider det sig till kunderna och det blir inget bra besök. Visst vill vi sälja men det är viktigt med upplevelsen och att bli vänligt bemött, säger hon.
Tidningen Hisingen träffade den nya saluhallens ägare redan i vintras och hörde om deras tankar. Visionen står fast, även om de fått ge avkall på ett krav.
– Vi sa att det bara ska vara mat, inte presentaffärer och sådant. Nu har vi visserligen klart med en blomsteraffär, men det kan vi acceptera, men annars ska det vara frukt, delikatess, ost, ja, vad du vill, och helst från olika delar av världen, säger Shamsi Naeimai.
Förra året utlyste Älvstranden, tillsammans med Sveriges arkitekter, en allmän arkitekttävling om saluhallens utformning.
Av de 71 inkomna bidragen utsåg juryn Gustav Appells arkitektkontors bidrag Kviba till vinnare och i veckan började den alltså byggas.
Relaterad information

skissen


Illustration: Älvstranden Utveckling

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
(M)otvilja till fortsatt Svartedalsprojekt

M vill avsluta. I juli beslöt kommunstyrelsens rödgröna att försöket med sextimmarsdag för samma lön ska fortsätta 2016. Pengarna står dock Västra Hisingen för.
Foto: Mia Pettersson

Annons

Hus med en historia

Hus med en historia

Alva och Ida limmar på hustaket. Senare tillkom bland annat ull som föreställde snö, två gungor och en skumtomte utanför dörren, berättade deras klasskompis Sanna för vår reporter.
Foto: Markus Andersson

Ny skyskrapa planeras på Hisingen

Ny skyskrapa planeras på Hisingen

Här är byggnaden som kan ersätta Juvelkvarnens silo: en skrapa tänkt att rymma 150 lägenheter på 23 våningar.
Foto: White arkitekter

Makten flyttade in hos Jessica Moussa

Makten flyttade in hos Jessica Moussa

Fick mäktigt besök. Avsnittet sändes på Svt förra veckan, men går fortfarande att se online på UR Play. Enklaste sättet att hitta det är att googla på UR Play och Jessica Moussa.
Foto: Angelica Axelzon

Inbrottstjuvar tog ungdomarnas grejer

Inbrottstjuvar tog ungdomarnas grejer

Arga. 15-årige Khalid Ahmed har varit med i kören drygt ett år och 13-åriga Emma Olsson, till höger, började i höstas. De är precis som Sonja Burdell sura över inbrottet. ”Det är så onödigt att ta andras saker. Vi behöver ju dem”, säger Khalid Ahmed.
Foto: Markus Andersson

Flygklubben får fly fältet – fågelskådarna fick företräde

Flygklubben får fly fältet – fågelskådarna fick företräde

Besvikna. Thomas Arvidson och Bengt Pousard i AKMG funderar på om missförstånd och okunskap kan ha bidragit till den kärva relationen mellan dem och fågelskådarna.
Foto: Markus Andersson

Polis och politiker mötte föräldrar efter skjutning

Polis och politiker mötte föräldrar efter skjutning

Oroligt. ”Ni har inga bra svar. Jag är väldigt upprörd och ledsen, en oskyldig människa har dött”, sa en kvinna som kommit till mötet.
Foto: Mia Pettersson

Missnöje när elever ska byta till ny skola

Missnöje när elever ska byta till ny skola

Glöstorpsskolan ska renoveras. ”Vi vill satsa på att höja kvalitén, för att skapa attraktiva skolor så vi slipper tomma platser. Det är en ganska dyr investering”, säger Anders Andrén.
Foto: Mia Pettersson

Popkören som rockar med en snittålder på 75

Popkören som rockar med en snittålder på 75

Perfekt seniorsysselsättning. ”För många av oss har musiken alltid varit en del av livet, men man skjuter bort det lite under åren med jobb och barn ”, säger Hans Forsman, vice ordförande i körföreningen.
Foto: Mia Pettersson

Nämnden gör helt om – förskolorna blir kvar

Nämnden gör helt om  – förskolorna blir kvar

på nämndmöte. Rädda Filuren-medlemmar: Karin Peterson, Åsa Berntsson, Andreas Olofsson, Jessica Gustavsson Marberg, Anna Finné samt Ida och Louise Koch Nielsen.
Foto: Mia Pettersson

Yasin stoppade bråket på bibblan

Yasin stoppade bråket på bibblan

Förvånad. ”Jag kan inte förstå att jag var den enda som ingrep. Det var fler andra unga killar här men ingen gjorde något” berättar Yasin Missaoui.
Foto: Markus Andersson

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret

Vi i Biskopsgården


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: