Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-09-28 Skriv ut Tipsa en vän
Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong.   Akbar Asgari äger och driver Akbars chark och grill i vad som idag är den sista gamla byggnaden vid Kvillebäcken. Tillsammans med marknadschef Shamsi Naeimai ska de även driva nya saluhallen. Rekryteringen av hyresgäster till butikerna är i full gång.

Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong. Foto: Markus Andersson

Bygget av Hisingens första saluhall igång

I veckan togs första spadtaget för bygget av den nya saluhallen vid Vågmästareplatsen. Mat från hela världen under ett tak är visionen.

Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong.
– Äntligen får Hisingen sin första saluhall, det var på tiden, sa hon.
Byggandet av Hisingens första saluhall firades med mingel, tal och en gjutningsceremoni i onsdags. Alla som är inblandade i bygget av den nya saluhallen på Vågmästareplatsen var där. Plus media. Dessutom förevigades Anneli Hulthéns fot i betong, ett symboliskt tramp, inte i klaveret, men väl i historien.
– Detta blir också en mötesplats, inte bara för Hisingsborna, utan kommer säkert att locka hit människor från andra delar av staden också. Jag hoppas doften av nybryggt kaffe når ändå över älven så jag vet när jag ska komma, sa hon och tog av sig skor och strumpor, trampade i betongramen och signerade a la Hall of fame.
Hela den nya stadsdelen Kvillebäcken marknadsförs som grön och hållbar stadsdel, ut flera perspektiv. Både när det gäller miljö, men också ekonomiskt och det som kanske ådragits sig mycket internationellt intresse, även socialt hållbart.
– Kvillebäcken har rönt stort medialt intresse, inte för byggandet i sig, utan framför allt för hållbarhetstanken. Vi är mycket stolta över att vi kommer att vara med vid världskonferensen i San Fransisco nästa år, sa Mats Andersson, vd på Älvstranden utveckling.
Ceremoni avrundades med fika i Kvartersodlats trädgård i Kvillebäcken.

Bygget är i full gång


Rivning och markarbeten har pågått ett tag och i onsdags gjordes den första betonggjutningen av nya saluhallen vid Vågmästareplatsen.
Med mingel och fika i Kvartersodlats trädgård, tal, musik och så Anneli Hulthéns fotavtryck i betong, drogs arbetet igång.
I korsningen Hjalmar Brantingsgatan och Gustav Dahlénsgatan ska den nya saluhallen ligga och den planeras stå klar sommaren 2013, samtidigt som de första boende flyttar in i nya Kvillebäcken.
– Nu sätter vi äntligen igång bygget och det ska vi fira med att bjuda in alla som varit involverade i projektet, sa Johan Ekman, kommunikationschef på Älvstranden utveckling som leder projektet, inför avstampet.

Letar hyresgäster
Några som i allra högsta grad är involverade är Akbars chark. Ägaren från chark- och grillrestaurangen på andra sidan gatan, Akbar Asgari, ska driva saluhallen och arbetet med att hitta hyresgäster är i full gång. Hallen byggs i två våningar med tolv butiker plus kafé och restaurang.
Shamsi Naeimai är marknadschef på Akbars.
– Vi har fått in många intresseanmälningar, de flesta etablerade företagare och vi har valt ut några. Vi vill ha kunskap och god ekonomi bland hyresgästerna men det viktigaste är bra kundkontakt och personlighet. Det är viktigt att skapa relation med kunderna så att de vill återkomma. Blir det några oseriösa drar det ju ner hela saluhallens rykte, säger hon.

Upplevelsen viktig
Visionen om en upplevelse, inte bara en inköpsplats, är hon tydlig med.
– Man ska känna sig nöjd och glad när man går härifrån. Om personalen stressar sprider det sig till kunderna och det blir inget bra besök. Visst vill vi sälja men det är viktigt med upplevelsen och att bli vänligt bemött, säger hon.
Tidningen Hisingen träffade den nya saluhallens ägare redan i vintras och hörde om deras tankar. Visionen står fast, även om de fått ge avkall på ett krav.
– Vi sa att det bara ska vara mat, inte presentaffärer och sådant. Nu har vi visserligen klart med en blomsteraffär, men det kan vi acceptera, men annars ska det vara frukt, delikatess, ost, ja, vad du vill, och helst från olika delar av världen, säger Shamsi Naeimai.
Förra året utlyste Älvstranden, tillsammans med Sveriges arkitekter, en allmän arkitekttävling om saluhallens utformning.
Av de 71 inkomna bidragen utsåg juryn Gustav Appells arkitektkontors bidrag Kviba till vinnare och i veckan började den alltså byggas.
Relaterad information

skissen


Illustration: Älvstranden Utveckling

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
En resa i vardagen

Australisk inspiration. Idén till Workshop Inn fick Isabella Samuelsson när hon bodde i Australien, där liknande verksamheter är relativt vanligt.
Foto: Markus Andersson

Annons

Flexibilitet ledord i det nya projektet

Flexibilitet ledord i det nya projektet

Söker unga med idéer. Ungdomssatsningen Hisingens Renée Göthberg och Peter Karlsson huserar på Mötesplats Lundby, i gamla Lundby gymnasium vid Rambergsvallen.
Foto: Markus Andersson

Grågäss allvarligt hot mot Hisingens bönder

Grågäss allvarligt hot mot Hisingens bönder

Störs av gässen. Henrik Johansson är trött på att gässen förstör odlingen på Björlanda gård.
Foto: Markus Andersson

Vill ha folkets stöd för minnesmärke

Vill ha folkets stöd för minnesmärke

Så ser märket ut. Transparenta, lätta måsar i stål ”som speglar själen”, berättade konstnären Laszlo Molnar sist Tidningen Hisingen berättade om projektet.
Foto: Madeleine Christell / Laszlo Molnar (Montage: Anna Karlsson)

Magdolna trivs bra på sin odlingslott

Magdolna trivs bra på sin odlingslott

Familjen viktig. För Magdolna Pèntek kretsar mycket kring familjen och odlingslotten i Tagene där barnbarnen Alexander och Fredrik gärna hjälper till.
Foto: Markus Andersson

Ställer högre krav – och sänker bidragen

Ställer högre krav – och sänker bidragen

Får mindre pengar. Kommunen sänker bidragen till Tuve ishall, samtidigt som man ställer högre krav på driften.
Foto: Arkivbild

Trotsade regnet med Hjärtemarschen

Trotsade regnet med Hjärtemarschen

Under sin marsch över Friskväderstorget och utmed Sommarvädersgatan hänger barnen upp hjärtan som de målat under barndomsveckan i Västra Hisingen. Marschen hölls första gången som en reaktion på dödsskjutningarna 2013 och har nu blivit en tradition.
Foto: Edith Camilla Svensson

Det svarta guldet i Kvillebäcken

Det svarta guldet i Kvillebäcken

Driven. Kristian Hedborg vill ge Hisingsborna riktigt gott kaffe, på alla sätt. För att lyckas får han hjälp av sina närmaste, som brorsan Stefan och Tulda Nielsen som kommit från Småland.
Foto: Edith Camilla Svensson

Brända kablar var orsaken till fågeldöd

Brända kablar var orsaken till fågeldöd

Avstängd. Grillplatsen i Hökälla är avstängd i väntan på sanering. Marken är blyförgiftad efter kabelbränning vilket orsakat fågeldöd i området.
Foto: Edith Camilla Svensson

Eleverna fixade festival

Eleverna fixade festival

Avtryck. Svalans (Svartedals- och Landamäreskolan) ledningsgrupp för FestiDalen håller upp stolta upp backdroppen som pryder scenen och där alla elever fått göra handavtryck.
Foto: Edith Camilla Svensson

Skräpet återuppstår som konst på Returen

Skräpet återuppstår som konst på Returen

Konst. Barnen på Prilyckans förskola i Kärra har bland gjort skräpsnören och anslagstavla av återvunnet material.
Foto: Madeleine Christell

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret

Vi i Biskopsgården


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: