Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-09-28 Skriv ut Tipsa en vän
Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong.   Akbar Asgari äger och driver Akbars chark och grill i vad som idag är den sista gamla byggnaden vid Kvillebäcken. Tillsammans med marknadschef Shamsi Naeimai ska de även driva nya saluhallen. Rekryteringen av hyresgäster till butikerna är i full gång.

Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong. Foto: Markus Andersson

Bygget av Hisingens första saluhall igång

I veckan togs första spadtaget för bygget av den nya saluhallen vid Vågmästareplatsen. Mat från hela världen under ett tak är visionen.

Kommunalstyrelsens ordförande Anneli Hulthén satte ner foten. I betong.
– Äntligen får Hisingen sin första saluhall, det var på tiden, sa hon.
Byggandet av Hisingens första saluhall firades med mingel, tal och en gjutningsceremoni i onsdags. Alla som är inblandade i bygget av den nya saluhallen på Vågmästareplatsen var där. Plus media. Dessutom förevigades Anneli Hulthéns fot i betong, ett symboliskt tramp, inte i klaveret, men väl i historien.
– Detta blir också en mötesplats, inte bara för Hisingsborna, utan kommer säkert att locka hit människor från andra delar av staden också. Jag hoppas doften av nybryggt kaffe når ändå över älven så jag vet när jag ska komma, sa hon och tog av sig skor och strumpor, trampade i betongramen och signerade a la Hall of fame.
Hela den nya stadsdelen Kvillebäcken marknadsförs som grön och hållbar stadsdel, ut flera perspektiv. Både när det gäller miljö, men också ekonomiskt och det som kanske ådragits sig mycket internationellt intresse, även socialt hållbart.
– Kvillebäcken har rönt stort medialt intresse, inte för byggandet i sig, utan framför allt för hållbarhetstanken. Vi är mycket stolta över att vi kommer att vara med vid världskonferensen i San Fransisco nästa år, sa Mats Andersson, vd på Älvstranden utveckling.
Ceremoni avrundades med fika i Kvartersodlats trädgård i Kvillebäcken.

Bygget är i full gång


Rivning och markarbeten har pågått ett tag och i onsdags gjordes den första betonggjutningen av nya saluhallen vid Vågmästareplatsen.
Med mingel och fika i Kvartersodlats trädgård, tal, musik och så Anneli Hulthéns fotavtryck i betong, drogs arbetet igång.
I korsningen Hjalmar Brantingsgatan och Gustav Dahlénsgatan ska den nya saluhallen ligga och den planeras stå klar sommaren 2013, samtidigt som de första boende flyttar in i nya Kvillebäcken.
– Nu sätter vi äntligen igång bygget och det ska vi fira med att bjuda in alla som varit involverade i projektet, sa Johan Ekman, kommunikationschef på Älvstranden utveckling som leder projektet, inför avstampet.

Letar hyresgäster
Några som i allra högsta grad är involverade är Akbars chark. Ägaren från chark- och grillrestaurangen på andra sidan gatan, Akbar Asgari, ska driva saluhallen och arbetet med att hitta hyresgäster är i full gång. Hallen byggs i två våningar med tolv butiker plus kafé och restaurang.
Shamsi Naeimai är marknadschef på Akbars.
– Vi har fått in många intresseanmälningar, de flesta etablerade företagare och vi har valt ut några. Vi vill ha kunskap och god ekonomi bland hyresgästerna men det viktigaste är bra kundkontakt och personlighet. Det är viktigt att skapa relation med kunderna så att de vill återkomma. Blir det några oseriösa drar det ju ner hela saluhallens rykte, säger hon.

Upplevelsen viktig
Visionen om en upplevelse, inte bara en inköpsplats, är hon tydlig med.
– Man ska känna sig nöjd och glad när man går härifrån. Om personalen stressar sprider det sig till kunderna och det blir inget bra besök. Visst vill vi sälja men det är viktigt med upplevelsen och att bli vänligt bemött, säger hon.
Tidningen Hisingen träffade den nya saluhallens ägare redan i vintras och hörde om deras tankar. Visionen står fast, även om de fått ge avkall på ett krav.
– Vi sa att det bara ska vara mat, inte presentaffärer och sådant. Nu har vi visserligen klart med en blomsteraffär, men det kan vi acceptera, men annars ska det vara frukt, delikatess, ost, ja, vad du vill, och helst från olika delar av världen, säger Shamsi Naeimai.
Förra året utlyste Älvstranden, tillsammans med Sveriges arkitekter, en allmän arkitekttävling om saluhallens utformning.
Av de 71 inkomna bidragen utsåg juryn Gustav Appells arkitektkontors bidrag Kviba till vinnare och i veckan började den alltså byggas.
Relaterad information

skissen


Illustration: Älvstranden Utveckling

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se

Annons

Självförsvar för tjejer på skolschemat

Självförsvar för tjejer på skolschemat

Balansövning. Den som står brett och stadigt blir mindre sårbar för knuffar och liknande. Det märkte Shahira Cabdow, Samira Osman, Tutku Yilmaz och Ayse Taspinar under Svartedalsskolans första lektion i feministiskt självförsvar.
Foto: Markus Andersson

Rektorn om miljonboten: "Vi vänder detta"

Rektorn om miljonboten: "Vi vänder detta"

Välmeriterad. Rektorn Hamid Zafar handplockades från Gårdstensskolan, som brottats med liknande problem, i höstas. Han har också jobbat för Skolinspektionen.
Foto: Mia Pettersson

Inga protester mot porren mitt i ”Hipstingen”

Inga protester mot porren mitt i ”Hipstingen”

Trivs bra. ”Det är en skön arbetsplats där man träffar folk av alla sorter, där alla är välkomna och kan vara sig själva. Det finns en ömsesidig respekt kunderna emellan också”, säger Stefan Yannelli.
Foto: Markus Andersson

Familjecentral nr 3 kan öppna om ett år

Familjecentral nr 3 kan öppna om ett år

Tidsperspektiv. Förhoppningen är att en familjecentral står klar i Lundby till februari 2017.
Foto: Mostphotos

Kunder sluter upp kring blockerat bageri

Kunder sluter upp kring blockerat bageri

Sympatiserar. Emil Svensson besöker Baka Stenugnsbageri för första gången. Han vill visa medkänsla med bageriet som enligt honom utsätts för livmedelsfackets ”maffiametoder”.
Foto: Mia Pettersson

Trassel i trafiken när nätet byggs ut

Trassel i trafiken när nätet byggs ut

Nytt nät. Markerade områden berörs av byggarbeten när fibernätet ska byggas ut.
Foto: Trafikkontoret

Polisens projekt ska ge tryggare gator

Polisens projekt ska ge tryggare gator

Polischef. Ulf Merlander, chef för polisen i nordöstra Göteborg, under presskonferensen som följde förra veckans möte.
Foto: Mia Pettersson

ExtrakolumnVem har gjort mest avtryck på Hisingen eller satt Hisingen på kartan?
Vem tar hem titeln i år? De nominerade är...


Röstningen pågår till och med den 6 mars.
Resultatet av webbrösterna kommer att räknas ihop med mejl- samt telefon- och smsröster. Vinnaren presenteras i Tidningen Hisingen i slutet av mars.

Mer info om de nominerade finner du här.


TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: